Bulten som fritids

Bulten är ett fristående fritidshem som sedan 1994 drivs i föräldrakooperativ regi. Det finns plats för 35 barn och idag arbetar tre pedagoger.

Att ha ett eget fritidshem som inte ligger i skolans lokaler där klassrummen används som fritidsrum är något av en lyxvara i dagens skolvärld. Att välja fritidshem är valfritt utanför skolan och därför startades Bulten fritids som ett alternativ till barnen i Hägersten.

Precis intill pulserande Telefonplan, ligger Bulten i Hökmossens villaområde där ett lugn råder. Bulten har egen gård med skogen bakom hörnet. Rådjuren traskar över gården och på sommaren kan barnen springa barfota ut och leka i gräset. Pulkabacken är fem minuter bort och skateboardrampen likaså. Bulten är ett fritidshem där man själv önskar att man gick som barn.

Bulten är åldersintegrerat med barn från förskoleklass till årskurs tre. Med så jämn fördelning som möjligt mellan årskurserna. Att vara barn i en åldersblandad grupp innebär att man kan utvecklas i sin egen nivå och välja aktiviteter utifrån egna intressen. Ena stunden leka med klasskompisen, nästa stund sitta och tälja i skogen med den två år äldre som man ser upp till.

Bulten följer skolverkets läroplan för fritidshemmet och personalen jobbar med det dagliga pedagogiska arbetet. Medan föräldrar sitter i styrelsen och är huvudman med ett organisatoriskt ansvar för verksamheten. Likt en förening med anställda och medlemmar.

”Bulten är som att komma hem,
något att länga efter”

Sascha, barn på Bulten